Meerwaarde van een zorgboerderij
Algemene meerwaarden die vaak genoemd worden zijn: 
- De ruimte die een boerderij biedt
- De laagdrempeligheid en het informele karakter
- De context van de werk-/bedrijfscultuur
- Het “normale leven“
- Het aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt i.p.v. de beperkingen
- Planten en dieren nodigen de cliënt zelf uit tot werkzaamheden; sommige werkzaamheden moeten gewoon gebeuren

Werken met dieren en planten.
Het werken met planten en dieren, aandeel hebben in het productieproces en onderdeel vormen van een woon- werkgemeenschap kan de volgende meerwaarden bieden:

Structuur.
De indeling van een werkdag en de koppeling met seizoenen geeft structuur. Het ritme van de natuur biedt vaste, wederkerende werkzaamheden.
Invloeden van buitenaf. Het weer, de seizoenen, veranderingen die plant en dier ondergaan. Op deze factoren heb je geen grip, maar vraagt om rekening houden met tussentijds veranderen of ombuigen van de werkzaamheden.

Afwisseling.
Omdat bepaalde werkzaamheden seizoensgebonden of weersafhankelijk zijn, biedt dat in de loop van een jaar, maar ook per dag een wisselend aanbod. 
Contact met planten en dieren. Levenscycli meemaken en daaraan een bijdrage leveren; zaaien, groeien, bloeien, oogsten. En wat de dieren betreft; geboren worden, verzorgen en -niet in de laatste plaats- ook doodgaan en afscheid nemen. Alle zintuigen komen in actie.

Zorgen en verzorgen. 
Het verzorgen van planten en dieren doet een appèl op verantwoordelijkheidsgevoel en belangrijk zijn. Zelf zorgen in plaats van verzorgd worden geeft bevrediging.

Functioneel en tijdsgebonden werk.
Sommige werkzaamheden moeten op een bepaald moment gebeuren. Noodzaak van zorgen en verzorgen anders gaan plant en dier dood, minder produceren of ziek worden. 
Verantwoordelijkheid. De dieren en planten zijn afhankelijk van de verzorging van de cliënt.
Gezonde omgeving: De cliënt werkt in de frisse lucht en in een natuurlijke omgeving. Er is veel ruimte. Dit bevordert het welzijn.


Sebraine Meijerink
 06 26738172

Adres

Sebraine Meijerink

Kaart

Nijlande